CE E BIOREMEDIEREA?
Impartit in doua, bioremediere inseamna bio (ceva natural, biologic) si remediere (a repara, a imbunatati).
In practica, scopul procesului de bioremediere este de a folosi microorganisme vii pentru a transforma poluantii periculosi in compusi netoxici, (sau mult mai putin periculosi), accelerand procesul natural de biodegradare.
Degradarea biologica este un proces natural care are tot timpul loc in natura, intr-un anumit ritm. Dezvoltarea Biotehnologiei a facut posibila apartitia unor produse complet naturale, care accelereaza si intensifica acest proces. Acest tip de produse, pe baza de bacterii nepatogene si alti compusi microbiologici se numesc biopreparate, sau bioactivatori.
Spre deosebire de atunci cand sunt folosite substante chimice, compusii rezultati in urma bioremedierii pot fi eliberati in mediu fara nici un pericol pentru ecosistem.
CAZURI CELEBRE DE BIOREMEDIERE
Chiar daca pentru multi reprezinta un concept nou, Bioremedierea e un proces utilizat in cele mai complexe si variate situatii. Nu numai ca reprezinta o solutie naturala de eliminare a unor probleme, ci, uneori, este unica varianta posibila.
Am ales pentru tine 3 cazuri interesante despre Bioremediere, care iti vor explica mai bine impactul acestui proceas si a utilizarii bioactivatorilor:
1. Deepwater Horizon
In 20 aprilie 2010, platforma petroliera Deepwater Horizon situate in Golful Mexic a explodat.
Ce a urmat a fost si ramane pana azi cea mai mare deversare petroliera din istorie.
Surgerile de titeti, care au atins si cifra de 16 milioane de litri pe zi, au ajuns in final o cota inimaginabila: 5 milioane de barili deversati in cele 5 luni cat a durat resigilarea putului. 6 miliarde de dolari a platit British Petroleum pentru ecologizarea zonei, dar care sunt costurile reale ale unui asemenea dezastru? Impactul asupra mediului? Numarul de vieti pierdute? Efectele pe termen lung, inca necunoscute? Datorita eficientei si costurilor relative joase ale bioremedierii, au fost folosite doua metode pentru a facilita curatarea deversarilor si a le limita extinderea:
- Bioaugmentarea – adaugarea intr-o zona contaminata de microorganisme naturale, special selectate datorita capacitatii lor de a descompune hidrocarburile
- Biostimularea – adaugarea de nutrienti care sa stimuleze activitatea bacteriologica prezenta sis a accelereze procesul de remediere.
FACT British petroleum (BP) este client Microcat. Datorita experientelor negative din trecut, compania acorda azi un interes major alternativelor biologice.
2. Cine nu a vazut macar un episod de “CSI”?
Dincolo de lumea fascinanta din serialele TV despre medici legisti si echipe de investigatii, sta realitatea celor care trebuie sa vina si sa “faca curat”.
Cand e vorba de asta, solutia cea mai potrivita (in ciuda a ceea ce ai vazut in DEXTER) nu e sa “ineci” totul in inalbitor. Echipele specializate in domeniu folosesc tehnici de bioremediere pentru a curata locul unde s-a produs o crima.
Microorganismele din produsele folosite descompun biologic materia organica cu risc ridicat de contaminare si raspandire de boli periculoase.
Procesul se imparte in 3 etape: curatare, igienizare si eliminarea mirosurilor. Pentru fiecare din acestea se folosesc produse pe baza de enzime si bacterii care descompun in mod natural materia inerta in compusi organici si nutrient.
FACT: Daca nu te-ai intrebat niciodata ce se intampla cu deseurile medicale sau toate materialele si materia provenite de la locul unei crime, acestea sunt obligatoriu incinerate de companii autorizate in incineratoare speciale,certificate. Afla mai multe despre solutii profesionale de incinerare.
3.Compostul
Compostarea se refera la procesul obtinerii unui tip de fertilizant organic prin descompunerea controlata a resturilor menajere si vegetale.
Acest proces a fost folosit de secole de catre gradinari pentru a creste materia organica din sol, inbunatatindu-i functiile si proprietatile fizice si chimice. In timp, compostul se transforma in humus. Acesta ajuta la revigorarea solurilor sarace si la cresterea plantelor.
Compostul nu necesita bani si este benefic pentru mediul inconjurator.
La fel ca in celelalte cazuri, principiul de la baza acestui proces consta in capacitatea microorganismelor existente in mod natural de a descompune si transforma materia organica. Microorganismele in procesul de realizare a compostului consuma oxigen si materie organica, eliberand caldura si dioxid de carbon.
FACT: Caldura si emenatiile compostului pot fi capturate si folosite la incazlirea serelor.
CONCLUZIE:
Traim vremuri in care poluarea e la cote maxime, iar chimicalele sunt prezente peste tot.
De la Industria Alimentara la infrumusetare, de la combustibili la Industria Fashion, toate produc tone peste tone de copusi toxici si diferiti poluanti.
In acelasi timp traim si vremuri in care informatia e libera si constientizarea realitatii e in crestere. Vremuri in care ajungem sa realizam ca daca nu avem grija de planeta, nici ea nu va mai avea grija de noi. Vremuri in care incepem sa ne informam, sa facem alegeri mai bune. Cautam alimente bio, masini electrice, locuinte in orase mai putin poluate.
Traim vremuri in care capacitatea noastra de a redresa lucrurile e mai reala si mai necesara ca niciodata.